Gevoelige & Gesensibiliseerde Huid

Definitie:

Gevoelige en overgevoelige huidtypes en -aandoeningen zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende huidproblemen onder mensen geworden. Een gevoelig huidtype is genetisch bepaald; terwijl een gevoelige huid – ook wel reactieve huid genoemd – gebaseerd is op verschillende externe factoren.

Gevoelige en gesensibiliseerde huid begrijpen:

Gevoelige Huid: heeft meestal een genetische oorsprong en is gevoelig voor roodheid met rode opvliegers. Bij een gevoelige huid kan de geringste irritatie of provocatie op elk moment een opflakkering veroorzaken. Een reactie kan worden veroorzaakt door allergieën, vervuiling, chemische irriterende stoffen, ziekte, extreme temperaturen en andere ongeschikte omgevingsomstandigheden. De hogere histaminegehalten in het lichaam kunnen de gevoelige huid vatbaarder maken voor ontstekingsaandoeningen zoals psoriasis, rosacea en eczeem. De zichtbare tekenen van een gevoelige huid zijn onder meer gevoeligheid van de huid, dermatitis, schuren, gebroken aderen en fijne gebroken haarvaten.

Gesensibiliseerde Huid: ook wel ‘reactieve huid’ genoemd, wordt meestal zelf veroorzaakt. Een gevoelige huid kan ook het gevolg zijn van reeds bestaande aandoeningen, die mogelijk niet gediagnosticeerd of onbehandeld zijn, zoals acne, rosacea, atopische dermatitis en allergieën voor voedingsmiddelen zoals gluten en zuivelproducten. Het gebruik van agressieve chemische cosmetica, make-up, te veel agressieve professionele huidbehandelingen die de natuurlijke hydrolipidenbarrière aantasten, medicijnen, voeding en hormonen zijn allemaal belangrijke factoren die hieraan bijdragen. Wanneer allergenen in contact komen met een intolerante huid, geeft het lichaam een volledige immuunreactie af, waarbij antilichamen vrijkomen om de schadelijke stof aan te vallen, wat resulteert in zichtbare roodheid en dermale gevoeligheid van de huid.

Gerichte oplossingen:

Het behandelen van een gevoelige of gesensibiliseerde (reactieve) huid komt neer op ingrediëntenformuleringen die zich specifiek richten op het voorkomen van huidgevoeligheid, het beschermen van de natuurlijke hydrolipidenbarrière (zuurmantel), het verminderen van vrije radicalen en het herstellen van de natuurlijke gezondheid van de huid. Met plantaardige ingrediënten zoals huidmicroben, aloëbladextract, centella asiatica-extract, kamille en tal van andere verzachtende botanische oliën kunnen we de gezonde balans van de huid met succes behandelen en herstellen.